Rijeka - Budapest közlekedés


Autóval javasolt útvonal: Budapest M7/7, Nagykanizsa 7, Letenye A4, Zágráb A1, Karlovac A6, Rijeka. Budapest-Letenye 230 km, Letenye-Zágráb 94 km, pályadíj 41 kuna, Zágráb-Rijeka 125 km, pályadíj 69 kuna.

rijekaSebességkorlátozások autópályán 130 km/h, autóúton 100 m/h, országúton 80 km/h és lakott területen 50 km/h.  Jó tudni, hogy a horvát hatóságok szigorú büntetést rónak ki  a sebességkorlátokat átlépőkre, a tilosban parkoló autókat elszállítatják.  5 kuna/óra a parkolási díj, az üzemanyag ára 6-7 kuna/liter, Dízel 5-6 kuna/liter. A benzinkutak 7-17 óráig vannak nyitva, nyáron 22 óráig, nagyobb városoknál és főutaknál éjjel-nappali a  nyitvatartás.  

Autóbusszal akár 8 és fél óra alatt lehet Budapesttől Rijekában eljutni. Június 22 és szeptember 15 között  hetente egyszer indulnak az Adria Expressz és a Dalmát Expressz járatai Rijekába.  Busszal  5-6 órával rövidebb az útidő, de valamivel drágábbak is a jegyek. A vasúti közlekedés központja Rijeka, Budapestről is indul közvetlenül szerelvény, a Maestral nemzetközi gyorsvonat. Bővebb információkat a www.akz.hr-n szerezhetnek be. 
Érdekességként említjük, hogy a pályaudvari épületet Pfaff Ferenc  tervezte,  2001-ben emléktáblát is avattak fel  tiszteletére.  A pályaudvar előtt a Magyar Királyi Állami Vasgyárakban elkészített mozdony áll.  A spirális alagúton át érték el a vonatok a tengerpartot, mely egyedülálló megoldás volt és 1880-tól 1918-ig a MÁV tulajdona volt.

Rijekáig hajóval is el lehet jutni, majd komppal.  A Rab-szigetről, Zadarból, Splitből vagy Dubrovnikból indulnak kompok Rijekába. Részleteket a www.jadrolinija.hr –n tudhat meg. 
A repülés kedvelői a Krk-szigeten Omisalj mellett landolhatnak a legközelebb Rijekához. A szigetről hídon keresztül juthatnak a szárazföldre, innen buszok is indulnak rendszeresen Rijekába, körülbelül 30 perc a menetidejük. 
A 82 kilométerre található pulai repülőteret is egyre inkább igénybe veszik. Repülőjáratokról a www.croatiaairlines.hr-n tájékozódhat.