Rijeka Karnevál

rijeka karneválA velencei karneválhoz hasonlóan rendezik meg a rijekai karnevált, amely közel 1 hónapig tart. A hamvazó szerda előtti 10. napon kezdődik. Húsvétkor grillezett szardíniával várják az érdeklődőket. A karneválok eredete az őskorra tehető, télűző mulatság volt és felkészültek az újjászületésre, a tavaszra és nyárra. A gonosz szellemek elűzését szolgálták a félelmetes maszkok, a hangos zene. 

Már az 1900-as években is voltak jelmezes felvonulások itt.  Az osztrák, német, magyar és orosz nemesek kedvelt szórakozásának számított. 1982-ben ujjászervezték a karnevált, kezdetben 100 körüli néző volt itt. Ma már a világ harmadik legismertebb karneválja. Az érdeklődők száma már 600.000 körüli, a résztvevőké pedig 20.000 főt közelít. 1995-ben a nagy látogatói létszám miatt a Rijekai Karnevál tagja lett az Európai Karneválvárosok Szövetségének, így a kontinens legfontosabb fesztiváljai közé került. 

A hónap minden napjára jut rendezvény, ha nincs felvonulás, akkor kiállításokat lehet megtekinteni, vagy koncertek, esti jelmezes partik nyújtanak kitűnő szórakozást. Általában minden nap tűzijátékkal végződik. A karnevál egy jelmezes bálon a királynő választásával és a farsangi kulcsok átadásával veszi kezdetét. Külön érdekesség a helybeli gyerekek karneválja, ahova az ország különböző pontjáról érkeznek az érdeklődők, hogy rokonaikat megnézhessék. Többek között pizsama partik teszik változatossá a programot. A karneválzáró rendezvénye a Nemzetközi Karneváli Parádé. 

A jelmezek közt található mitológiai, történelmi, modern kori témájú, vannak humoros jellegűek, de felfedezhetők népművészeti elemek is. Az álarcosok versenyeznek is, a leghumorosabb alkotást külön értékelik, illetve a legeredetibb jelmezest is. 

A rijekai karnevál legmulatságosabb része a Pariz-Bakar autós felvonulás, a Párizs-Dakar rally kifigurázása. Ilyenkor az autók is jelmezben vannak. 1 napot a snowboardosok is kapnak, melynek elnevezése a Carnival Snowboard Session. Ilyenkor a helyi hódeszkások bravúrjaira lehet rácsodálkozni.  
A rendezvény alatt a Korzó is zászlókkal, szalagokkal van feldíszítve. Aki részt vesz ezen a rendezvénysorozaton, felejthetetlen élményekben lesz része és valóban kikapcsolódhat a hétköznapok rohanó világából.