Rijeka Látnivalói


A város központjában található az óváros, a Korzó. A közepén egy órával ellátott XV. századi városi torony hívja fel magára a figyelmet. Alatta Rijeka címere áll. A torony barokk épületekkel van körülvéve. A Korzó 8. szám alatt található a Wohinz-palota. 

A Korzó 2. szám a Vukovic-palota épülete. Az óváros hatalmas, nyolcszögletű XII. századi épülete a Szt. Vitus-dóm, mely a város védőszentjéről kapta a nevét. Tiszteletére búcsúkat, népi mulatságokat szoktak rendezni. 1737-ben készült el a kupolája és az oratóriuma. Barokk stílusú oltára van. Itt rendezték 1888-ban Jókai nevelt lányának az esküvőjét Feszty Árpáddal. A dóm képe fedezhető fel a horvát 100 kunás bankjegy hátoldalán is. 

száz kuna

Szintén barokk stílusú az egykori katedrális, a Magasztos Mária-templom. Előtte látható a ferde-torony, mely talajsüllyedés miatt ferdült el.  V. és VI. századi mozaikok díszítik a torony alját. A közelben emelkedik a római kapu, mely feltehetőleg az I. századi római védőfal maradványa, az ókori Tarsatica egyetlen maradványa. 

Szintén az óvárosban látható az Ágoston-rendi kolostor, mely 1835-ben lett a városi tanács székhelye. A rijekai előkelőségek és városi kapitányok temetkezési helye is volt. Könnyű dolguk van a szépművészet, művészetek kedvelőinek, mert egy téren találhatják meg ezeket az érdekességeket, a Múzeum téren, mely szintén az óváros értékeit gazdagítja. 

Az egykori kormányzói palota ma a Tengerészeti és Történelmi Múzeumnak ad otthont. Hauszmann Alajos tervei alapján reneszánsz stílusban készült az 1800 évek végén. A palota 1918-ban a Horvát Nemzeti Tanács székhelye lett, majd 1919-ben D' Annunzio főhadiszállása volt. 

A múzeum elérhetősége és nyitvatartása:
Tel / fax:+385 51 21 35 78 Telefon +385 51 55 36 67, +385 51 55 36 66
Nyitva tartás: Kedd - Péntek: 09.00 - 16.00 h Szerda: 09.00 - 20.00 szombat: 09, 00-13,00 óráig vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon – zárva. 

rijekaEttől nyugatra Habsburg József főherceg palotájában a Városi Múzeum üzemel. Keletre pedig a Villa Giuseppe, az Állami Levéltár tekinthető meg. A villa József Károly Lajos főherceg tulajdonában is volt, ekkor átépítésre került 1892-95 között, de  II. világháborús sérülései miatt, jelentősen át kellett építeni. 

A Korzó 28-t a filodráma épületének nevezik, itt rendezik a filharmonikusok előadásaikat. A Zabica tér nevezetessége a Ploech-palota, melyet 1888-ban egy osztrák építész épített. A Rádió a Korzó 24. szám alatt található, a korábbi városháza épületében. 

Rijeka központjától nyugatra fekszik a Brajda városrész. Ma Rikard Bencic-komplexnek nevezik. Itt emelkedik a cukorgyár központi épülete, a Cukorpalota. 
Tőle nyugatra a régi rijekai Lazaret régen karantén kórházként funkcionált a hazatérő tengerészek számára. Ma is kórházként működik. 

Szecessziós épületek emelkedek a piac környékén, például a Szt. Miklós-alapítvány tengerészeti háza, melynek címe Manzonijeva 2. Rijeka keleti területén fekszik Susak. 

Fölötte látható a Trsat-hegy. 1531 óta zarándokhely is működik a hegyen. Kozala városrészben ökumenikus temető fekszik, mely Európa második ilyen köztemetője. 

A Korzótól délre látható az újváros. Vasútállomását Pfaff  Ferenc tervezte. Rijeka kikötője a XVIII. században kezdett kifejlődni. Rijeka kulturális lehetőségei között feltétlenül meg kell említeni színházait, a Nemzeti Színházat, bábszínházát és drámaszínházát. 
Turistabusz viszi végig 2007 óta az érdeklődőket a kulturális nevezetességek körül. Többnyelvű tolmácsolásban hallhatják a tudnivalókat: horvátul, olaszul, németül, franciául, spanyolul, angolul, oroszul és magyarul.