Rijeka Tengerpartja


Az Isztriai-félszigettől keletre, a az Adriai-tengerparton a Kvarner-öbölben lévő rijekai partszakasz  gyönyörű  sziklás vagy homokos strandjain számos szórakozási és sportolási  kínálat várja az idelátogatókat. A vitorlázás és búvárkodás különlegesen szép élményt nyújt a vállalkozóbb kedvűek számára.  
A levegő szerelmesei is számos szórakozást találnak itt.  Lehet ejtőernyőzni, de a siklórepülést is ki lehet próbálni. A kevésbé merészek sétarepülésen vehetnek részt, fentről gyönyörködve a festői környezetben.  De a vadászat kedvelői is kiélvezhetik szenvedélyeiket, melyről  a közeli erdők  bőséges vadállománya gondoskodik.

A tengerparton illetve a városi parkokban eltöltött séták is kitűnő kikapcsolódást jelentenek, különösen a naplemente szemet gyönyörködtető látvány a partokon. A szállodák, éttermek többségében és üzletekben a következő hitelkártyákat fogadják el:  Diners Club, Visa, American Express, Eurocard-MasterCard.  Horvátország pénzneme a Kuna (HRK), 1HRK=100 Lipa=35 Ft, 7,4 Kuna= 1 Euro. Apartmanok, kempingek, hétvégi házak, kiadó szobák és hotelek várják az idelátogatókat, mindenki talál itt komfortzónájának megfelelő lehetőséget. 

Rijeka strandjai (nagyítható)
a kép nagyítható

Rijekában hangulatos éttermek fogadják az idelátogatókat, akik kettős élvezetben részesülhetnek,  a gasztronómiai élvezetekkel  egyszerre élvezhetik a csodálatos táj szépségeit.  Olasz, magyar, török ízek keverednek a helyi specialitások íz világával. 
A rijekai tengerpartokon elsősorban különféle halakat, tengeri érdekességeket, sült vagy töltött Lignja-t, azaz tintahalat, citromos girice-t, vékony szardellákat, vagy kagylókülönlegességeket, mediterrán zöldségeket, gyümölcsöket, például szőlőt, fügét fogyaszthatnak a vendégek. 
Szintén tengerparti specialitás a Brodet, mely az egyik legkedveltebb halleves, mely agyagtálban parázson készül, illetve a Manestra vörösboros babbal, pirított tésztával szervírozott leves.  A Magyarországon is ismert Csevap is kedvelt ételek közé tartozik a turisták között is, mely sertés és marhahúsból összekevert, fűszeres fasírt és ajvar krémmel (grillezett, hámozott, ledarált húsos paprikából készül) és hagymakarikákkal tálalják. Desszertként tudjuk ajánlani a hazánkban kevésbe ismert leveles tésztából készült sonkával, almával, túróval és gombával töltött tésztát. Aki inkább ragaszkodik a kirándulása során is az otthoni ízekhez, annak elsősorban a Szlavóniában, Közép-Horvátországban lévő éttermeket ajánljuk.  

Kitűnő kirándulási lehetőségnek ajánljuk Platak síbirodalmát, mely 11 kilométerre található légvonalban.  1100 métertől 1363 méterig felvonók szállítják fel a síelőket és snowboardosokat. 5 kilométeres pálya áll a rendelkezésükre, melyen a havat hóágyukkal biztosítják. Másik érdekesség a motorosszán, mely szintén élvezetes kikapcsolódást nyújt.