Róma tömegközlekedése


Róma tömegközlekedése jól szervezett és gyors, azonban meglehetősen zsúfolt. A metrót, villamosokat, trolibuszokat és a buszokat az ATAC nevű közlekedési társaság üzemelteti. A jegy minden járműtípusra egységesen 1 euróba kerül, evvel 75 percig lehet utazni. A jegy érvényessége alatt akár többször is át lehet szállni. Az egy alkalomra szóló jegy mellett vásárolhatunk 3 napos bérletet (BTI - ára 11 euro) és 7 napos bérletet (CIS - ára 16 euro). Ezeket a jegyeket a felhasználási idejük alatt korlátlanul használhatjuk az ATAC járművein, érvényes a város területén közlekedő vasútvonalakon, továbbá a tengerpartra közlekedő Róma Lido helyiérdekű vasútra.
A Roma Pass-al minden tömegközlekedési eszközön ingyen lehet utazni.

Római metrójegyek

róma metrójegyA 10 éven aluli gyerekek ingyen közlekedhetnek minden járművön.


A történelmi belváros nem túl nagy, és a legfontosabb látnivalók viszonylag közel fekszenek egymáshoz, így gyalog is bejárhatjuk azokat. A séta közben ügyeljünk a járművekre, mert az olaszok pontosan úgy vezetnek, ahogy a sztereotípiák szerint elképzeljük, gyorsan, hanyagul, figyelmen kívül hagyva a szabályokat. Gyalogosként előzékenységet ne várjunk, óvatosan de határozottan keljünk át az autók és motorosok áradatán. Legjobb ha a kezünkkel jelezzük hogy át fogunk menni az úton.

Róma metróhálózata két vonalból áll, a piros A és a kék B vonalból. A két metró a Termini pályaudvarnál keresztezi egymást, itt tudunk átszállni, kihasználva a 75 perces időkeretet, amíg a jegy érvényes. A másik fontos csomópont a Piramide (Ostiense) állomás. Ide fut be a Fiumicino repülőtérről jövő helyi érdekű vasút, és innen indulnak a tengerparti (Roma Lido) járatok. 
A metrójegy a repülőtéri járatokra nem érvényes, a jegy ára 8 euro, ez a legolcsóbb módja, hogy a repülőtérről Róma belvárosába jussunk.

Róma metrótérképe

róma metró térkép

Róma villamos hálózata kicsi, mindössze hat vonalból áll, viszont a buszokkal ellentétben a legnagyobb forgalomban is pontosan, fennakadások nélkül közlekedhetünk rajtuk. Az 1 euros jegyeket a felszálláskor kell érvényesíteni.

Róma villamos térképe (nagyítható)

róma villamos térképe

A buszok és trolibuszok hálózata igen kiterjedt, a járatok reggel 5.30-tól éjfélig közlekednek, de a főbb vonalakon éjszakai járatok is üzemelnek. A buszokra az első és hátsó ajtón kell felszállni, és a középső ajtón leszállni. Kifejezetten a turisták számára inditott, nyitott városnéző busz a 110-es, ez a járat érinti a fontosabb látnivalókat, a 24 órás jegy érvényessége alatt bárhol le és fel lehet szállni (Hop-on Hop-of). Erre a járatra nem érvényes a hagyományos buszjegy, az egész napos jegy ára 13 euro.

A 110-es járat megállói (az út körülbelül 2 órás)

róma busz 110