Látnivalók Rómában

Rómában hihetetlen gazdagságban maradtak fenn három évezred építészeti, szobrászati és festészeti emlékei. Tulajdonképpen az egész város egy múzeum, ahol a legváratlanabb helyeken bukkannak elénk ezeréves épületek és romok. 


Róma Látnivalók nagyobb térképen való megjelenítése

A Colosseum minden római épület közül a legmonumentálisabb, az évezredek során Róma jelképévé vált. Ahogy a mondás is tartja "Amíg a Colosseum áll, Róma is állni fog". Vespasianus és Titus uralkodása alatt építették. Kr.u. 80-ban adták át az épületet, 70.000 ember fért a lelátókra, a magassága megközelíti az 50 métert. Az ellipszis alakú épület hossztengelye 188 méter, kereszttengelye 155 méter.


A Colosseum nyáron 9-től 19.30-ig tart nyitva,  télen 9-től 16,30-ig.
Hogy bejussunk mindig sorba kell állni, esetenként akár több mint egy órát is. A Roma Passal rendelkezők előremehetnek, talán ezért éri meg leginkább kiváltani.

A jegyek ára 12 euro, a 18 éven aluli EU-s polgároknak a belépés ingyenes. Az ingyenes belépésre jogosultságot minden esetben igazolni kell útlevéllel. A jegy  belépésre jogosít a Colosseum mellett a Palatinus Múzeumba, és a Fórum Romanumra.


A Colosseum a Palatinus dombról fényképezve

colosseum róma


Tobábbi képek és információk a Colosseumról>>>
A Forum Romanum, ahol a római társadalmi élet  fontos eseményei történtek. Egyszerű piactérből vált az évszázadok során hatalmas épületegyüttessé. A Forum közepén halad a "Szent Út", melyet szentélyek, törvénykező csarnokok, tanácskozó épületek szegélyeztek. Az ókori épületek romjai között sétálva elképzelhetjük, hogy is nézhetett ki Róma 2500 évvel ezelőtt.  


A Forum Romanum télen 9-től 16.30-ig, nyáron 9-től 19.30-ig tart nyitva. A Colosseum belépőjegyével közösen látogatható, a jegy 48 óráig érvényes.

Egybe van épülve a Palatinus dombbal, a főbejárat a Via dei Fori Imperiali felől nyílik, de emellett több bejárata is van.


A Via Nova a Forum Romanumon

forum romanum


További képek és információk a Forum Romanumról>>>A Palatinuson alapította meg a monda szerint Romulus Rómát, a hagyományok szerint itt áll a háza is. A későbbi korokban itt emeltek palotákat Róma császárai. A középkorban lakatlan dombot a reneszánsz korban a Farnese család parkosította, innen nyílik a legszebb kilátás a Forumra.


A palatinus nyitvatartása megegyezik a Forum Romanum nyitvatartásával, avval közös jeggyel látogatható. Titus diadalívétől induló ösvényen juthatunk fel a dombra, vagy a Via San Gregorio felöli bejáraton.


Narancsfa liget a Palatinuson

palatinus narancsfa

További  képek és információk a Palatinus-dombról>>>