A Spanyol lépcső - Rómában

Róma belvárosának egyik leghangulatosabb és legnépszerűbb terén, a Piazza di Spagnán emelkedik Európa egyik leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője, a Spanyol lépcső. A tér nevét a spanyol követség épületéről kapta, melyen a 17.-18. században művészek és kalandorok találkoztak, hogy szórakozzanak, alkossanak, és eladják alkotásaikat. 

Spanyol lépcső

A Spanyol lépcső, a maga 138 lépcsőfokával 1717-ben épült, 1995-ben újították fel. Felépítéséhez nagyban hozzájárult egy francia diplomata Etienne Gueffier. Tervezője F. de Sanctis volt. Két épület fogja közre, felvezetve a látogatót az annak tetején álló Trinita de Montei templomhoz és az előtte emelkedő egyiptomi obeliszkhez, az Obelisco Sallustianohoz. A Közrefogó épületek közül a jobb oldaliban hunyt el 25 évesen, 1826-ban John Keats, angol költő. Napjainkban ez a hely Keats- Shelley Emlékház és Múzeum. Szemben, a 23 szám alatt, a Babington Tea Szalonban, az angol nemesség nyugalmát áraszó környezetben fogyaszthatjuk el teánkat. A helységet 1890-ben nyitotta meg Babington és Cargill kisasszony. 

kilátás a spanyol lépcső tetejérőlAhogy leérünk a lépcsőn, a tér keskenyülő közepén elénk tárul egy megfeneklett bárka formájú szökőkút,a Fontana Barcaccia, melyet Bernini és fia készített 1626-28-ban. Forrása nem más, mint az Aqua Vergine vízvezeték. 

Hogy miért is olyan kedvelt ez a műremek a helyiek és a turisták körében? Tavasz végén, májusban azálea-kiállítás borítja virágba, és teszi színpompássá a lépcsősort. Hangulatát csak fokozza a tövében alkotásaikat, portékáikat áruló művészek kavalkádja.
Művészekről szólva! Milánó mellett Rómát is számon tartja a világ, mint az olasz divat mekkáját. 

A Spanyol lépcső ad helyet nyaranta látványos, igényes,és elegáns divatbemutatóknak, felvonultatva olyan híres divattervezők kollekcióit, mint Valentino, Laura Biagotti, Versace, Armani! A lépcső tövében, a megfáradt turista Olaszország egyik legrégebbi kávézójában a Caffe Grecoban fogyaszthatja el kávéját. Itt olyan neves emberek fordultak meg, mint Ibsen, Goethe, Andersen, Wagner, Liszt, sőt, a szerelmi fortélyok nagy tudója, Casanova is itt kortyolgatta kávéját! 

Mindent egybevéve, a Spanyol-lépcső megtekintését különösen ajánlom a romantikus lelkületű szerelmespároknak, továbbá a divatot és művészeti különlegességeket kedvelőknek, vagy csak a pihenni vágyóknak, hogy megcsodálják az eléjük táruló panorámát, vagy, ahogy régen az olaszok ezt a környéket nevezték: az angol ghettot.

spanyol lépcső

 

Róma látnivalók  |  Colosseum  |  Forum Romanum  |  Palatinus  |  Szent Péter tér  |  Szent Péter székesegyház  |  Vatikáni Múzeumok  |  Spanyol lépcső  |  Trevi kút  |  Via del Corso