Szent Péter Székesegyház /Basilica di San Pietro/


A bazilikát a régi Konstantinkori templom helyén kezték építeni 1506-ban, teljesen elbontva a régi épületet. Úgy tartják itt temették el Szent Pétert. Az építkezési munkák az 1600-as évek elején fejeződtek be, az eredeti tervek többszöri átdolgozása után. Olyan nagy mesterek működtek közre a munkák során mint Michelangelo, Raffaello, Carlo Moderno, Baldassare Peruzzi. 

A Bazilikát VIII. Orbán pápa avatta fel, 1300 évvel az eredeti templom felszentelése után. Érdekesség hogy csaknem egészében a Colosseumból bányászott kövekből épült fel, mint oly sok épület Rómában.

A Szent Péter Bazilikát a hatalmas méretek és a műkincsek gazdagsága jellemzi, itt láthatjuk Michelangelo Pieta-ját is. A Bernini által készített baldachin amely a bazilika közepén áll, az épület legszebb pontja, pontosan Szent Péter legendás sírja fölött van. A baldachintól lépcső vezet a grottákhoz, számos pápa sírhelyéhez. A baldachin mögött szintén Bernini művét tekinthetjük meg a Cattedra di San Pietro-t, a trónusról úgy tartják magáé Szent Péteré volt.

A templom alatti grottáknál találhatjuk a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát, ahol magyar vonatkozású szentek szobrait és domborműveit láthatjuk.

A kereszténység legnagyobb temploma hatalmas, alapterülete 15 160 négyzetméter, magassága 132 és fél méter, hosszúsága az előcsarnokkal 211 méter, a kupola átmérője 42 méter. 


Az 1930-as években széles utat nyitottak az Angyalvár irányából a Szent Péter tér  felé, ez a Via della Conciliazione, szemben a Szent Péter Székesegyház

szent péter székesegyház vatikán


A Szent Péter Székesegyház homlokzata nem templomokra, inkább elegáns palotákra hasonlít

szent péter székesegyház vatikán


A bazilikába lépve rögtön Michelangelo Pieta-ját láthatjuk

szent péter székesegyház vatikán


A székesegyház belsejének barokk stílusú díszítése Bernini alkotása

szent péter székesegyház vatikán


Szintén Bernini munkája a Kaszás

szent péter székesegyház vatikán


A Szent Péter Bazilika teteje, a lifttel idáig juthatunk fel

szent péter székesegyház vatikán

 
A kupola tetejére keskeny folyosón kell továbbmennünk

szent péter székesegyház vatikán


Kilátás a kupola feletti kilátóból, egész Rómát megcsodálhatjuk innen

szent péter székesegyház vatikán


A  Székesegyház magassága a kereszt gömbjéig 132.5 méter - Szédítő!

szent péter székesegyház kupolája

 
Róma látnivalók  |  Colosseum  |  Forum Romanum  |  Palatinus  |  Szent Péter tér  |  Szent Péter székesegyház  |  Vatikáni Múzeumok  |  Spanyol lépcső  |  Trevi kút  |  Via del Corso

A Szent Péter Székesegyházról készült fényképek a www.online-szallas.com tulajdona, bárki számára felhasználhatóak a tulajdonos megnevezésével. Creative Commons: "nevezd meg"