A Trevi kút Rómában

Az „Örök város”, Róma, az ott járó turisták számára számos izgalmas és szemet gyönyörködtető látnivalóval szolgál. A Kolosszeum és a Szent Péter Bazilika mellett, a város egyik legromantikusabb terén, a Piazza Fontana di  Trevi téren emelkedik a méltán híres Trévi Kút, azaz olaszul a Fontana di Trevi.

Neve onnan ered, hogy három út találkozásánál épült, erre utal a „tre vie” kifejezés. Eredetileg az „Aqua Virgo” vízvezeték kivezető pontja volt, mely az Albani dombság vidékéről vezette a friss vizet Agrippa thermáihoz.
A monda szerint egy szűz ( „virgo”) segített  a vízvezeték forrásának a  megtalálásában. i.e. 19-ben.

róma trevi kút

Aqua  Vergine néven V. Miklós Pápa végeztette a felújítását 1453- ban. Végleges formáját 1762-ben nyerte el számos átépítés és újjáalakítás után Bernini tervei alapján, Giuseppe Panini vezetésével.
Maga a kút kb. majdnem 8 emeletnyi, 26 m magas, és 20 m széles, központi figurája Neptun, a tenger istene. A szoborcsoporton a mozgalmasság és a nyugalom kettőssége mutatkozik. A szüzet ábrázoló alak a forrás feltörésének irányába mutat.

A hagyományok szerint, aki a jobb kezével a bal válla felett áthajít egy vagy három érmét, az biztos visszatér Rómába! Más hiedelmek szerint, egy pénzdarabbal házastárskeresésben lehetünk szerencsések, kettő bedobása pedig a válást könnyíti meg.

róma trevi kút

Hogy mi az érmék sorsa? Egy Caritas nevű segélyszervezet éjjelente összegyűjti a medence mélyéről az érméket, és ebből az összegből Róma szegényeit támogatja. Éves adatok alapján közel 3 ezer eurónak megfelelő összeg gyűlik össze a kút medencéjének a mélyén. Sőt ,egy, a  La Republicca” olasz lapban közzétett adatok alapján, 2012 júliusáig, majdnem félmillió eurónyi pénzérmét halásztak ki a Treviből. Belegondolni is elképesztő! Körülbelül ez átszámolva 156 millió forint!

trevi kút rómaJelenleg ez a csodálatos műremek felújítás alatt áll, állagmegőrzés miatt, és ez idő alatt sajnos a pénzdobálás szünetel, a lehulló stukkódarabok miatt. A város polgármestere, Gianni Alemanno szerint mindez 2.5 millió euróba fog kerülni.

Híres filmeket is forgattak itt, többek között a Római Vakáció 1953-ban valamint az Édes Élet ( Dolce Vita) 1960- ban. 

Tehát akik egy cseppnyi történelemre, és emellé jó adag romantikára vágynak, mindenképp ajánlom a figyelmükbe ezt a csodálatos műremeket! A pénz dobálása helyett marad a gyönyörködés, nem is beszélve az éjszakai látványról! Ezt magam is tanúsíthatom, hiszen nem régen én magam is jártam itt. Életem nagy élménye volt!