Vatikáni Múzeumok

Vatikáni állam területén tekinthető meg a Vatikáni Múzeum, a amely a világ legnagyobb művészeti gyűjteménye. Egyiptomi, asszíriai, görög-római, etruszk-italikus, keresztény, a III.-XIV. századi, reneszánsz, sőt még a XIX. századi alkotások is sorakoznak és a modern művészetek sem hiányoznak innen. A múzeumban néprajzi jellegű kiállítás is található. 

A Vatikáni múzeumnak leghíresebb része a Sixtus-kápolna, Michalengelo freskóval. 14 múzeum áll itt, köztük talán a legjelentősebb a Vatikáni Képtár, amely 1931-ben XI. Piusz pápa kérésére lett felépítve a képanyag újrarendezése céljából, melyből jelentős mennyiséget vitetett el Bonaparte Napóleon Párizsba 1797-ben, azonban később visszakerültek ide. 
18 helyiség sorakoztatja fel a középkortól kiindulva egészen az 1800-as évekig a művészek műremekeit, mint Raffaello és Michelangelo. 

vatikáni múzeumok

A Museo Pio-Clementino-t XIV. Kelemen pápa hozta létre a görög-római kultúra legjavát szerette volna idehelyezni, szobrok sokasága tekinthető itt meg. A múzeum VI. Piusz pápa utasítására ki lett bővítve. Feltétlenül érdemes megnézni a négyszög formájú torony ismert részét a Scala Bramante-t. 1512-ben II. Gyula pápa készíttette el lépcsőjét, azért, hogy VIII. Ince pápa palotája össze legyen kötve a várossal. 

XVI. Gergely pápa hozta létre a Gregorián-egyiptomi Múzeumot, ahol a legértékesebb leletek a papiruszok, múmiák, a Grassi-gyűjtemény és a Halotti könyv. 

vatikáni múzeum

Két évvel korábban 1837-ben egy másik múzeumot is alapított a Gregorián etruszk Múzeumot, ahol ókori dél-itáliai görög és hellasz kori vázák és bronzalkotások mellett római korból származó anyagok is láthatók. A Museo Gregoriano Profano-ban ókori görög szobrok fedezhetőek fel eredetiben, illetve római kori másolatok és Kr. utáni I-III. századi római szobrok. Ezek az alkotások először XVI. Gergely pápa lateráni palotájában voltak és 1970-ben kerültek a Vatikánba. 

Az 1973-ban kialakított Mueso Storico Vaticano-ban több évszázadból származó pápai hintók és más közlekedési eszközök és a Vatikán első mozdonyának 1929-ből származó modellje is látható. A Museo Chiaramonti-ban elsősorban római kori mellszobrok, szarkofágok lettek kiállítva, kibővített részében görög eredeti szobrok római másolatai is helyet foglalnak. 

vatikáni múzeum róma

A Museo Sacro pedig egy könyvtár.  

A Museo Pio Cristiano-ban keresztény szobrok, leletek és szarkofágok vannak elhelyezve. 

Ha a múzeumot meg akarjuk látogatni, el kell hagynunk a Vatikán területét, a városfal mellett haladva a Viale Vaticano felől találjuk a bejáratot.

Róma látnivalók  |  Colosseum  |  Forum Romanum  |  Palatinus  |  Szent Péter tér  |  Szent Péter székesegyház  |  Vatikáni Múzeumok  |  Spanyol lépcső  |  Trevi kút  |  Via del Corso