Via del Corso Rómában

 

Római sétánk során kikerülhetelen egy rendkívül hosszú egyenes főutca, a Via del Corso. A reneszánsz és barokk időkben itt zajlottak a színpompás farsangi felvonulások és nemzeti lóversenyek. Ebből az irányból érkeztek a városba az északi zarándokok. Ez a sugárút a Piazza Venetiát és a Piazza del Popolot, Róma egyik legnyüzsgőbb terét köti össze. 

Via del Corso Rómában

A Corso neve a 15. századból ered, amelynek mentén hosszában II. Pál Pápa rendezett lovasversenyeket (corsi). A 17.század során VII. Sándor Pápa kiszélesíttette a sugárutat. Az imént említett lóversenyeket az ókori játékok ihlették, a maguk barbárságával együtt, ugyanis a lovakon kívül itt örömlányok, gyermekek, zsidók és nyomorékok is futottak. piazza colonna
Többek között itt élt Goethe, és itt írta meg „ Itáliai utazások” című könyvét,amelyben ezekről a versenyekről adott élethű leírást. Azonban a 19. században megszüntették ezeket a barbár játékokat. Napjainkban a lovak helyett az olasz politika szereplői igyekeznek a Palazzo Chigibe, a miniszterelnök hivatalos rezidenciájába, vagy a közelben található Palazzo Montecitorioba, amely a Piazza Colonnán ad helyet az olasz képviselőháznak. 

A Corso déli oldalán a Piazza del Colonna és Piazza Venetia között pompázatos paloták épületei emelkednek, melyek nagy részében bankok működnek. A sugárút északi oldalán a Piazza Colonna és Piazza del Popolo között a rómaiak és külföldiek előszeretettel nézegetik a bevásárló negyed színes kirakatait, s költik pénzüket az ott található boltokban. 
A Piazza Colonnán emelkedő 30 m magas Colonna di Marco Aurelio 180- ban került a mai helyére, mely a császár germánok és szarmaták elleni csaták előtt tiszteleg, és lépcső visz fel  a tetejére, ahol 1589 –ig maga Marcus Aurelius császár,utána pedig Pál apostol őrzi vigyázó szemeivel az olasz fővárost. 

Aki a Via del Corso sugárútjára téved, megcsodálhat csodálatos építészeti műremekeket a barokk és reneszánsz korszak jegyeivel,de ha netán csak egy kis kirakat nézegetésre,netán pénzköltésre adja a fejét, akkor  a méltán híres bevásárló negyed üzleteit keresi fel Róma egykori és mai közéletének nyüzsgő központjában.

A Banco di Sicilia épülete a Via del Corson

via del corso rómában


 


Róma látnivalók  |  Colosseum  |  Forum Romanum  |  Palatinus  |  Szent Péter tér  |  Szent Péter székesegyház  |  Vatikáni Múzeumok  |  Spanyol lépcső  |  Trevi kút  |  Via del Corso