Split Időjárása

 

split időjárásaA mediterrán éghajlatú Split a horvát tengerpart legnagyobb városa. A meleg tengeri áramlatoknak köszönhetően májustól szeptemberig kiválóan alkalmas a fürdőzésre. A víz hőmérséklete ebben az időszakban 17 fok és 24 fok között mozog, augusztusban a legmagasabb. A levegő hőmérséklete 23 és 38 fok közötti értékeket mutat ebben az időszakban. A meleg napok száma júniusban 22, júliusban és augusztusban 29.  

A természetvédelmi parkok látogatására és hegymászásra optimális időt jelent a 18 – 27 fok körüli április, május, június, és október.  A reggeli hőmérsékletek esetén sem kell fagyoktól tartanunk egész évben, mert a legalacsonyabb hőmérséklet 5 fok. 

A legcsapadékosabb hónapok októbertől januárig terjednek, illetve márciustól májusig is jelentősebb a lehullott csapadék mennyisége. A nyári hónapokban a nyaralóknak csak ritkán kell számolniuk egy-egy záporral vagy néha esővel. 
A levegő éves páratartalma 60 százalék körül van Splitben. Jellegzetes szele a bóra, a hegyek között áttörő viharos, száraz, hideg szél, mely októbertől márciusig fordul elő ebben a formában, a többi hónapban jóval enyhébb módon érezhető. 
A vitorlás szezon márciustól októberig tart. Kora tavasszal és késő ősszel feltétlenül fűtött hajó bérlését javasoljuk. Ebben az időszakban is sok szép kellemes nap élvezhető a vizeken, nem beszélve arról, hogy a charter költség jóval olcsóbb. 

Ha a csúcsidőszakban szeretne hajót bérelni, július végétől augusztus végéig, akkor március körül már foglalja le. 
Ajánlott ruházat tavasszal és ősszel a speciális vitorlás ruházat, nyáron pedig könnyű, nedvszívó öltözék.

horvátország split

CC by pmarkham