Split látnivalói

Diocletianus császár palotájaSplit legfőbb építészeti különlegessége az UNESCO világörökség részeként emlegetett, a világon egyedülállóan fehér márványból készült Diocletianus császár palotája. 

293-ban építette ezt a 300.000 négyzetméter területű fényűző palotát.  Itt töltötte élete utolsó éveit, mauzóleuma is itt található. Későbbiekben menedéket jelentett a szláv és avar támadások idején. A palota termeiben, pincéiben hangversenyeket, operaesteket tartanak többek között. 
Egyik érdekessége, hogy négy kapun keresztül érhető el: délről a Tengeri Kapu, nyugatról a Vaskapu, északról az Aranykapu és keletről az Ezüstkapu. A palota dísze a Peristilium, korintoszi oszlopokkal díszített udvar. A város hangulatát emeli, hogy az óváros a palota falai között foglal helyet. 
A világon egyedülálló, hogy a Diokleciánus palota 1700 óta folyamatosan lakott épület. 

Sveti Duje SzékesegyházA közvetlen közelben emelkedik a Sveti Duje Székesegyház épülete. Nevét Split védőszentjéről kapta, aki a császár uralkodása idején halt vértanúhalált. Korábban itt volt Diocletianus mauzóleuma, VII. század óta keresztény templomként működik. 

Ki gondolná, hogy a templomban még magyar leletek is vannak?  IV. Béla lányainak, Katalinnak és Margitnak a tetemei lettek befalazva, akik a tatárok előli menekülés közben haltak meg Klis várában. Klis vára 25 évig nyújtott védelmet az oszmán seregektől, majd 1537-ben foglalta el a török. 

A Jupiter templom egy kitűnő római kori épületmaradvány, amely ma keresztelőkápolnaként működik. Az óváros északi részén található Split egyik híres nevezetessége,  Nini Gergely püspök szobra, melyet 1929-ben, a világhírű horvát Ivan Mestrovic készített.  A püspök a 10. században jelentősen hozzájárult a horvát nyelv fejlődéséhez és a nemzeti egyház stabilizálódásához, mivel az egyházi szertartásokban az addigi kizárólagos latin nyelv helyett bevezette a horvát nyelvet. 

Split Városi Múzeum a gótikus stílusú Papalic palotában várja látogatóit. A Papalic családnak köszönhetően, akik Split ősi, előkelő családjának számítottak, a palota nagytermében tartották a humanisták vitadélutánjait. 

Split főtere a Narodni Trg.,  melyet a velencei palotáknak köszönhetően Pjacának is neveznek, az olasz Piazzára utalva. Kávézók, üzletek várják a lakosságot és az ide utazókat.  

Narodni Trg - Pjaca

A tenger szerelmeseinek tudom ajánlani a Tengerészeti Múzeum érdekességeit, mely a XVII. századi erődben találhatóak. 

A gyerekeknek külön élvezetet jelent a spliti állatkert, illetve játszóterek, sportpályák teszik élvezetessé a kikapcsolódást. 

A 178 méteres Marjan hegyi kilátóból csodálatos kilátás nyílik a környezetre. Már a mediterrán növények, fenyők által szegélyezett odavezető 15-30 perces út is lélegzetelállító.