Split tengerpartja


Split Dalmácia központja és fontos kikötőváros. Északról a 780 méteres Kozjak, keletről az 1330 méteres Mosor hegy fogja közre. 

split fesztiválSplit Európában az egyik legnaposabb helynek számít. Strandjai kellemesek, tiszták, általában kavicsosak, de a Jadrolina kompjaival kitűnő programnak bizonyul a közeli dalmát szigetek meglátogatása, ahol a strandok még csodálatosabb képet mutatnak, pl., a 15 km-re található Korcula, vagy Brac, Solta, Vis, Hvar. Brac szigetén feltétlenül tekintse meg Supetart és Bolt. A szörfözés kedvelői körében is nagyon népszerű ez a sziget, illetve Adria egyik legszebb strandja is itt található. 

Split sétálóutcájáról 10-15 perces sétával érkezhetünk Bacvive homokos strandjára. A víz tisztaságáért és a strand felszereltségéért 2006-ban Kék Zászló kitüntetést kapott. Természetesen vize nem ér fel a tengerpart gyönyörű türkizkék kristálytiszta vizével, de a homokos partok kedvelői, a szórakozni vágyók kitűnően érzik itt magukat. Kávézók, éttermek, trambulinok, gokart, játszótér színesíti a felejthetetlen időtöltést. 
Az éjszakai élet is pezsgést mutat, naplemente után nyitnak a diszkók, bárok. A sziklás strandok kedvelőinek kedvenc fürdőzőhelye Bene és Kasjuni. A 12-s busz szállítja az utasokat Bene strandjára. Egy másik felüdülést jelent a napon felhevült strandolók számára a csaknem a partig beérő fenyőfák árnyéka. A szállodák közelében lebetonozott partszakaszok vannak. Autóval, vonattal vagy busszal megközelíthető számos gyönyörű város, Dubrovnik, Omis, Trogir.  Omis mellett található Ducecban szintén homokos part várja a fürdőzőket. Nagyszerű élményt nyújt a búvárkodás. Splitben, Omisban és Trogirban számos búvárklub, búvárközpont várja a kalandra vágyókat. 

split tengerpart

A barlangászat kedvelői is élvezettel gyönyörködhetnek Split és Omis környékén található sziklaodúkban, üregekben, barlangokban. A riviérák kitűnő lehetőséget biztosítanak a vitorlázás kedvelőinek is, de a szemlélődők is nagy élvezetet találnak magában a látványban is. 
Ha még nem próbáltad ki a vitorlázást, itt az ideje, hogy bátorságot vegyél és egy csodálatos élménnyel gazdagabban térj majd haza. 

A biztonságosabb sportot kedvelői is találnak itt élvezetet, rengeteg teniszpálya várja e sport kedvelőit. Nem csoda, hisz itt született Goran Ivanisevic, a híres horvát teniszező. 

A kalandvágyók számára népszerű sport a rafting a Cetina folyón Omis mellett. A hegymászás rajongói is örömüket találják a vidéken. A romantika, a festői látványok kedvelőinek kitűnő alkalom az ellazulásra, kikapcsolódásra egy éjszakai séta a naplementében, vagy az egyik kávézó, étterem teraszáról nyíló látvány.  Az elfogyasztott ízletes ételspecialitás, vagy frissítő, koktél élvezete is nagyszerű élményt nyújt. A hangulat emeléséhez hozzájárul a szórakozóhelyek zenéje, illetve a táncolni vágyók is kedvükre szórakozhatnak itt. De egész évben színvonalas programok várják a látogatókat. 

Egyik kiemelkedő rendezvény a Spliti Nyár rendezvénysorozata, színházi estjeivel, hangversenyeivel. A képzőművészetek kedvelői a város nevezetes galériáit, kiállítótermeit csodálhatják meg. Érdekességek a klapa-estek, a dalmát férfikórusok dalestjei is.
Másik látványosság a  Sinj városában augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő Alka elnevezésű lovagi torna.