Várna Időjárása


Várna Magyarországnál lényegesen délebbre fekszik, egyvonalban Dubrovnikkal és Riminivel, éghajlata mégis összetettebb azokénál. A Földközi-tengertől való nagyobb távolság miatt a mediterrán hatás csak a Fekete-tenger partvidékén 30-50 km-es mélységben érezhető a szárazföldön. 

várna tengerpartA telet hideg északkeleti szelek jellemzik. Bár a januári átlaghőmérséklet valamivel nulla fok fölött marad, a Várnától északra fekvő kikötők és öblök vize gyakran befagy. 

Várnában a szeles őszt, azért viszonylag enyhe telek követik. A tavaszt folyamatos jóidő jellemzi, ami azért hűvöskésebb az adriai tavaszoknál. 

A nyár Várnában általában perzselően napos, a forróságot mégsem érezzük kánikulának, mivel szinte mindig van a hőséget enyhítő szellő. Az esték hűvös szelet hoznak, amely lehűti a szárazföldet. Míg az Olasz vagy Horvát nyaralóhelyeken felesleges a vatagabb ruha, a Bolgár tengerparti nyaralásra érdemes kardigánt vagy pulóvet csomagolni. 

A tengerparti nyaralásra legalkalmasabb a három nyári hónap. A Fekete-tenger hőmérséklete gyorsan emelkedik a nyári meleg beköszöntével, június elejétől már strandolni lehet. A strandok júniusban még nem zsúfoltak Várnában, augusztusban viszont már rengetegen vannak a homokos plázsokon. 

Várnában több strand is található, a legnagyobb a belvárosban a kikötőnél kezdődik. A Primorski park és a tenger között északfelé több kisebb-nagyobb strandolásra alkalmas hely húzódik. A strandok mindenhol kiépítettek, úszómesterek vigyázzák a rendet. 
A szél gyakran feltámad, a zöld zászló helyére néha narancs vagy vörös kerül, ez utóbbi esetében már nem lehet a tengerbe menni. 
A várnai strandok mindegyike homokos, kifejezetten kellemes. A tenger szinte mindig közepesen hullámzik, a gyerekek legnagyobb örömére. 

várna tengerpart

A tengerparton mindenhol lehet ingyenesen fürdeni, legtöbb helyen napernyők és napozó ágyak várják a strandolókat. Általában ezek ára 5 leva egy napra. Néhány szórakozóhelynek saját ernyői és ágyai vannak, ezek drágábbak is lehetnek, de legtöbb helyen 10 leva alatt maradnak az árak. 

Rappongi Beach Várna

várna rappongi strand