Várna Látnivalói 

 

hajó várna kikötőjébenVárna déli részét a kikötő foglalja el, itt van a személyforgalmat lebonyolító épület a határőrség irodáival. A kikötő bejáratánál álló óriási vitorlás hajó étteremként üzemel, de működő vitorlások is állnak a dokkokban. A kikötőtől indulva észak felé terülnek el Várna strandjai, a parton végig éttermek és bárok várják a vendégeket.

A part és a város között nyolc kilométer hosszan húzódik a Primorski park, ahol szabadtéri színpadok, állatkert, éttermek, találhatóak, a park északi részén van a híres Várnai Delfinárium.

A park központjából nyílik a tengeri kapu, ahol áthaladva a Slivnitsa sétáló útra jutunk, néhány száz méter után balra a Knyaz Borisra fordulhatunk, amely Várna bevásárlóutcája. Az utcát üzletek és éttermek szegélyezik, elegáns butikokat és olcsó divatárut egyaránt találhatunk itt. A 700 méter hosszú Knyaz Boris Várna főterébe csatlakozik. 
A Nezavisimost teret kávézók, fagylaltozók, éttermek ölelik körbe, esténként tömegek nézelődnek itt. A tér központjában szökőkút áll, itt van az operaház és Várna színháza is. 
Az operaház mögött piac található, ahol mindenféle ajándéktárgyat vásárolhatunk, de a hét minden napján reggeltől estig gyümölcs és zöldségárusok is kínálgatják portékájukat. A bolgár gyümölcsök kiválóak és olcsók, érdemes megkóstolni őket.

várna katedrálisA tér északi részénél a Hristo Botev és a Vladislav Varnenchik út kereszteződésénél áll Várna jelképe az ortodox Szűz Mária Mennybemenetele Katedrális. A templom ingyenesen látogatható, ám a fényképezésért 5 levát kell fizetni. A katedrális bejáratánál egyházi ajándékokat lehet vásárolni, nyakláncokat, ikonokat, gyűrűket stb.

A katedrálissal szemben turista információs központ van, itt több nyelven beszélnek, ingyenes Várna térképet és katalógusokat kérhetünk. 

A Hristo Botev út innen Knyaginya Maria Luiza útként halad tovább, egy-két percnyi sétával érünk el a Régészeti Múzeumhoz. Itt római és görög szobrok és feliratok tanúskodnak Várna múltjáról. Emellett kifejezetten gazdag a múzeum trák-kori gyűjteménye.

várna főtere

A Knyaz Boris közepe táján egy kisebb templomot érdemes megnézni, ez a Szv. Nikola vagyis Szent Miklós templom. A népszerű templomot a tengerészek védőszentjéről nevezték el, főbejárata előtt ezért van egy hatalmas horgony. A templom napjainkban is működik, különösen népszerű a városban kikötő orosz hajók tengerészei között.

A minden útikönyv által megemlített Római fürdő sajnos jelenleg (2013) nem látogatható. A romok a Várna történelmi városnegyedében a hajdani Odesszosz negyedben találhatóak. Valószínűleg itt kötött békét Attila hun király II Theodosius császárral, és a VII században Aszporuh kán székhelye is itt volt.

A Primorski park déli részén ahol a strand homokfövenye kezdődik található a tengerészeti múzeum. A parkban sétálva nézhetjük meg az ágyúkból, aknákból, tengeralattjáróból és rombolókból álló kiállítást. Különösen érdekes a bolgár tengerészet büszkesége a Drazki torpedóromboló, amely 1912-ben sülyesztette el a török flotta ékkövét a Hamidije cirkálót.

várna kikötő

Szintén közelben, a parkban található az Akvárium épülete, amelyet Ferdinánt cár építtetett 1912-ben. A kiállítás nem túl érdekes, kicsit olyan, mint ha a megnyitása óta nem történt volna itt semmi.  A jegy ára viszont csak 4 leva, gyerekeknek 1 leva.

Sok magyar és lengyel turista látogatja a Várnai Csata emlékparkot, amelyet a központtól negyedórányi buszozással érhetünk el. Várnai Csata Park >>>