Várnai Csata Emlékpark


várnai csata park várnábanA külföldi út, a távolság gyakran áthangolja az utas lelkivilágát, több mint ezer kilométerre bizonyos ellágyulással fogadjuk történelmi múltunk emlékeit. Ennek köszönhetően a várnai emlékparkban szinte bizonyosan összefuthatunk néhány honfitársunkkal, vagy lengyel barátainkkal. 

Várna történelmének fontos emléke a csata, Jagello Ulászlót, és Hunyadi Jánost hősöknek kijáró tisztelet övezi Bulgáriában. Mindkettőjükről Várna főútjai vannak elnevezve, sőt Ulászlót Bulgáriában Vladiszlav Varnencsiként ismerik azaz Várnai Lászlóként.

A park Várna külvárosi részén található, legkönnyebben a 22-es busszal lehet megközelíteni, körülbelül 20 perc alatt a belvárosból. A zárt park hétfő és kedd kivételével 9.30-tól 17.00-ig van nyitva,belépőjegy felnőtteknek 5 leva, gyerekeknek 2 leva. 

várnai csata park belépőjegy

A parkba lépve jobbra láthatjuk Hunyadi János a törökverő szobrát, vele szemben Ulászló mauzóleumát, ahol a király szarkofágját nézhetjük meg, aki a csatában hunyt el. A mauzóleumot 1935-ben építették, egy trák halomsírból alakítva ki. A park hátsó részében hadtörténeti múzeum áll, amelynek anyagát a csatában résztvevő országok adományozták. A múzeumban magyar nyelvű tájékoztató anyag is kérhető.

Ulászló szarkofágja

várnai csata emlékpark várna

Hunyadi János szobra

hunyadi szobra várnában

A mauzóleum

várnai vsata mauzóleum